zx620y348_2641630

Търговските вериги вземат все по-голям пазарен дял, традиционните магазини губят позиции. Хората пазаруват по-рядко бързооборотни стоки, но средната стойност на покупката се увеличава без значителна промяна в обема. Интернeт и мобилните устройства стават все по-важни за пазаруването.
Това са някои от изводите за пазара на бързооборотни стоки в последните 10 години, направени от Весела Калчишкова, директор „Обслужване на клиенти“, „Потребителски панел“ – „GfKБългария“, по време на конференцията Retail in Detail 2015, организирана традиционно от сп. „Регал“ (издание на „Икономедиа“) и GfK.

„В последните 10 години се наблюдава процес на намаление на честотата на пазаруване на домакинствата, средната стойност на покупка се е повишила двойно, като основен фактор за това е покачването на цените, а не промяната в закупените количества бързооборотни стоки на едно посещение“, обобщи Калчишкова. С експанзията на търговските вериги значително нараства делът на закупените продукти на промоция, както и делът на собствените марки (Private Labels). В същото време делът на българските брандове в категорията бързооборотни стоки остава относително стабилен в годините, отчита GfK.

Мобилно пазаруване

Дигитализацията на пазара, бумът на цифрови устройства и интернет достъпът променят начина на пазаруване и търсенето на информация за пазара. През 2014 г. има двоен ръст в сравнение с 2012 г. приизползването на мобилни устройства за пазаруване на различни видове стоки, посочи Калчишкова.

Проучванията показват, че онлайн се купуват основно нехранителни продукти – дрехи, обувки, електроника, самолетни билети, туристически услуги и др. Четиринадесет процента от пазаруващите купуват и храни по интернет, обобщи Весела Калчишкова. Според анкетираните безплатната доставка до дома и по-атрактивните ценови промоции са най-важните фактори, които биха стимулирали покупките чрез интернет. Ролята на социалните мрежи расте – 58% от активното онлайн население използват социалните мрежи за информация, за да направят най-добрия избор на покупка.

Марката – основен фактор за избор

„Не можем да очакваме голям ръст на закупените обеми. Възможно увеличение на продажбите може да бъде регистрирано само в стойност.Търговските вериги са по-малко експанзивни и забавят своя темп на растеж. Собствените марки на веригите ще намалят пазарния си дял поради излизането на един от дискаунтърите – Penny Market, от страната“, прогнозира Калчишкова. По думите й българският пазар е в етап на насищане, затова растежът може да дойде само чрез иновации или чрез „кражба“ на дял от конкуренти.

„Българските марки са успели да задържат много голям дял и е важно да отстояват позициите си. Растежът включва силна марка, защото брандът ще остане основен фактор за избор на продукт“, обобщи тя.