Министър председателят на Индия Нарендра Моди изненадващо обяви, че банкнотите от 500 и 1000 рупии ще бъдат изтеглени от обръщение в опит да се противодейства на сивата икономика и корупцията.

В извънредно телевизионно обръщение във вторник вечер Моди заяви, че още от полунощ влиза в сила демонетизация на банкнотите с най-висок номинал, който се равнява съответно на около 7.60 и 15 щатски долара. Правителството се надява с този радикален ход да сложи край на бума на необложени кешови транзакции, който улеснява корупцията, укриването на данъци, финансирането на терористични групи и разпространението на фалшиви банкноти.

В сряда банките и банкоматите останаха затворени. Гражданите ще имат възможност да обменят старите банкноти от 500 и 1000 рупии в банките и пощенските клонове до края на годината, но не и да ги използват като законно платежно средство. Летища, железопътни гари и болници ще приемат тези банкноти до 11 ноември.  Ще започне и емитиране на нови банкноти от 500 и 2000 рупии, които да заменят излезлите от обръщение.

В изявлението си Моди подчерта, че т. нар. „черни пари” и корупцията са най-големите пречки за изкореняване на бедността в страната. „Черноборсаджиите и предателите няма да са способни да движат големи суми пари. За тях банкнотите от 500 и 1000 рупии ще се превърнат в безполезни хартийки.  Интересите на тези граждани, които печелят парите си с честен  труд, ще бъдат защитени”, заявява министър председателят. Той подчертава, че хората не трябва да се паникьосват, тъй като имат 50 дни да обменят старите банкноти.

Изненадващият ход на Моди е част от неговия кръстоносен поход за модернизация на страната и изчистване на корупцията. Решението му обаче е противоречиво и може да има непредвидени ефекти в страна, където разплащанията са предимно в брой, а 45% от транзакциите използват банкноти с номинал от над 500 рупии. Сивата икономика се оценява на около 20% от БВП. Тези мерки могат да създадат недоволство и в собствената партия на Моди, чиито представители също приемат подкупи в пари в брой, отбелязва Guardian.

Обявлението във вторник вечерта накара хиляди индийци да се наредят пред банкомати, предлагащи банкноти от 100 рупии, за да не останат без пари през следващите дни, когато се очаква хаос с разплащанията. Министърът на финансите Шактикан Дас предупреди, че хора, опитващи се да обменят големи суми в стари банкноти, ще бъдат подлагани на внимателни проверки от банките.

Индийската народна партия на Моди дойде на власт през 2014 г. с обещания да извади на светло парите от черните борси и да ги вкара във финансовата система на страната. Преди месец правителството успя да набере близо 10 млрд. долара чрез данъчна амнистия върху укрити досега доходи и активи.

Икономическият кореспондент на Би Би Си в Делхи Джъстин Ровалт отбелязва, че „черните пари” представляват огромен проблем в Индия и действията на Моди са демонстрация на решителността му да се справи с него. Няма точни оценки какви суми се държат в пари в брой и какъв ще е ефекта върху икономиката в дългосрочен план. Председателят на борда на компанията за финансови услуги  IIFL Holdings Нирмал Джаин коментира пред Bloomberg, че този ход на правителството може да има цялостен дефлационен ефект, особено при цените на недвижимите имоти, което би направило жилищата по-достъпни.

В краткосрочен план обаче смелите действия на Моди може да доведат до сътресения. Решението е рисковано и в политически аспект, тъй като голяма част от гласоподавателите на управляващата партия са дребни търговци, които ще са силно засегнати от промените.

Автор: Филип Буров

Източник: barikada.org