Ако предсрочните парламентарни избори бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели 32,6% от гласовете на твърдо решените да гласуват българи, а БСП – 28,8 на сто. Това сочат резултатите от последното проучване на Нова телевизия и Агенция „Alpha Research“.

Изследването е проведено в периода 14 – 22 януари сред 1024 пълнолетни граждани. Общо 65,9 на сто от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват на парламентарния вот.

Според данните от актуалното проучване в парламента влизат още Обединените патриоти (10,7%), ДПС (7,8%) и „Воля“ на Веселин Марешки (4,4%).

4-процентната бариера няма да прескочат Реформаторския блок (3,8%), „Да, България“ (2,3%), „Движение 21“ (1,9%), формация около ДСБ (1,4%) и АБВ (1,4%).

Ако на изборите за нов парламент на 26 март резултатите са подобни на моментните настроения, в 9-ти Кърджалийска многомандатен район разпределението на мандатите ще бъде следното: 3 мандата за ДПС, 1 за ГЕРБ и 1 за БСП. Това разпределение ще се получи по методиката на големия остатък „Хеър-Ниймайер“.

Гласовете на патриотите и Марешки ще бъдат прехвърлени в други региони, в които двете формации ще имат по-големи остатъци, които са необходими за формиране на цял мандат.

Източник: 24rodopi.com