zx620y348_2612881

От представянето на първия iPhone през 2007 г. Apple успя да изгради желязна екосистема от устройства и приложения. Този бизнес модел превърна компанията в едно от най-големите IT предприятия в света и Apple го прилага в почти всички нови свои джаджи – от смартфони, през таблети до умни часовници и ТВ приставки. В същото време Google явно вече гледа в диаметрално противоположната посока. Интернет търсачката започна да преосмисля сегашния модел на мобилните приложения, чиито недостатъци започнаха да излизат наяве. А по-смели прогнози на някои технологични експерти са още по-крайни – дните на приложенията са преброени и е въпрос на време те да се наредят редом с дискетите като архаично средство за пренос на съдържание. Но за да предвидим бъдещето на мобилните програми, трябва да разгледаме как те се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни.

Интернет спирачка

Причините за появата на мобилните приложения в общи линии са две. Първата се крие в мобилната интернет връзка. Оригиналният iPhone беше пуснат в последните години на второто поколение GSM мрежи (т.нар. 2G), което осигуряваше много ниски скорости на пренос на данни. Това беше и една от основните причини първият смартфон на Apple да беше само предвестник на успеха. Истинския пробив прави вторият модел iPhone 3G, който, както подсказва името му, е съвместим с по-новите 3G мобилни мрежи, оптимизирани да предложат далеч по-добра интернет връзка. Apple обаче си взима поука от липсата на свързаност. Компанията от Купертино налага мобилните приложения, които трябва да решат този проблем. Чрез тях се качва голяма част от необходимата информация на самото устройство, вместо всичко да се изисква от съответния сайт. Така трафикът, необходим за функционалността им, е доста по-нисък, като пренос на данни се налага само за обновяване на информацията.

Втората причина за създаването на мобилните приложения е в естеството на тогавашните интернет страници и факта, че те изобщо не са оптимизирани за устройства с малки сензорни екрани. Всички сайтове през 2007-2008 г. са изработени за ползване на мишка и клавиатура, което съответно води до проблеми с навигацията, непрецизни натискания и т.н. Мобилните приложения предлагат красив и лесен интерфейс, специално направен за смартфон. Буквално с две движения можеш да видиш цялата информация, която те интересува, без да се бориш с дребните елементи, да приближаваш и местиш страницата по екрана.

Обратно в настоящето

За седем-осем години ситуацията се измени напълно. На първо място, мобилните приложения станаха неизменна и задължителна част от смартфоните и таблетите, както и в новите умни часовници. В същото време повечето интернет сайтове започнаха да оптимизират  дизайна си, така че да са подходящи за разглеждане както от настолни компютри, така и от мобилни устройства. Друга важна тенденция е в разгръщането на 4G мобилни мрежи, които предлагат високоскоростна връзка до интернет през смартфон или таблет, която да е близка до тази на настолните компютри и стационарната връзка. Отделно се подготвя и инфраструктурата от пето поколение, която ще има още по-добри показатели при преноса на данни. На пръв поглед проблемите, които трябва да решат мобилните приложения, започват да се изглаждат. Тук логично изниква въпросът дали те няма да станат излишни съвсем скоро?

Тази теза споделя Кей Шимада, японски предприемач от Ню Йорк, който в момента е директор „Иновации и бизнес развитие“ в Dentsu Aegis – световна инициатива, посветена на иновациите и нови решения около умните аксесоари, невронните технологии, Big Data и др.

„До 2020 г. никой няма да говори за мобилни приложения, които се свалят от онлайн магазина“, коментира Шимада в интервю за „Капитал“ по време на технологичната конференция DigitalK през май тази година. „Единствената причина да има мобилни приложения в момента е заради досегашната връзка с глобалната мрежа. Мобилният интернет в момента не става за нищо, а преди години беше още по-зле. Когато имате бърз интернет навсякъде, мобилните приложения стават излишни – оттам и операционните системи, които да ги ограничават“, допълва Шимада.  Така според него войната между мобилните платформи, която се води в момента и заради която потребители и разработчици се оплакват от липса на взаимосвързаност, ще свърши. Неговата идея е всичко да минава през браузъра на телефона, като различните сайтове се превърнат в иконки за бърз достъп в менюто на смартфона. Концепция, която всъщност Apple се опита да приложи в първия iPhone, но се оказва непрактична заради технологичните реалности по това време. Сега с налагането на HTML5, бързия мобилен интернет и оптимизираните сайтове този вариант изглежда постижим.

Сериозна зависимост

Идеята на Шимада обаче трудно може да бъде осъществена на практика. Или поне в момента. Потребителите масово използват мобилни приложения, а Apple и Google няма да се откажат толкова лесно от екосистемите си, които са изцяло построени около платформите iOS и Android. Компанията от Купертино с последните си действия бетонира позицията си, че подходът за операционна система и мобилни приложения ще бъде в основата на стратегията й в почти всяка продуктова ниша. По време на последната презентация главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че „бъдещето на телевизията са приложенията“, и демонстрира новата си ТВ приставка Apple TV. Тя ще разполага със собствен магазин за програми, както и ще бъде базирана на променена версия на iOS. Същият подход беше обявен преди година и за умния часовник Apple Watch. Дори за новия си голям таблет насочен към корпоративни и по-продуктивни потребители, компанията заложи на изпитаните мобилни приложения вместо на адаптиране на настолните версии на съответните програми.

Друг важен аргумент в защита на мобилните приложения е тяхната висока популярност сред потребителите. Според изследователската фирма Flurry времето, прекарано в уеб браузъра от притежателите на смартфони в САЩ, пада от 20% на 14% през 2014 г. спрямо предходната. За сметка на това расте времето, прекарано в ползване на мобилни приложения, от 80% на 86%, показват данните на Flurry. Тези навици трудно се разбиват, независимо от недостатъците, които излизат все по-наяве: най-вече непълната функционалност и задръстването на оперативната памет от мобилните приложения.