zx620y348_2630562

Неотдавна известният водещ Конан О’Брайън пусна в шоуто си фалшива реклама на несъществуващ филм – „Майкъл Дел“. В суперсмешния клип основателят на Dell е представен като скучен и праволинеен мениджър, страдащ от липса на каквато и да било визия. Намекът е ясен – той е абсолютен антипод на далеч по-обаятелния Стив Джобс, за чийто живот се пишат книги и се снимат филми. Сега, с мегамилиардната покупка на компанията EMC, един от пионерите на днешната компютърна индустрия иска да покаже, че е всичко друго, но не и страхлив.

Две години след като Дел успя да свали рожбата си Dell от борсата, технологичният магнат предприема амбициозен, скъп и донякъде хазартен ход в стремежа си да я върне на върха на IT индустрията. Групата ще придобие компанията EMC Corporation, специализирана в решения и услуги за съхранение и управление на данни. Рекордната сделка за 67 млрд. долара може да превърне известния с лаптопите си производител в голям доставчик на IT услуги и софтуер с много силни позиции в сегмента за виртуализация.

Резултатът от сложната транзакция може в бъдеще да върне технологичния гигант отново на борсата под някаква форма, както и да доведе до емитиране на дълг. С други думи, сделката не е мащабна само като сума, но и като възможни последствия както за сектора, така и за самото дружество.

Замяна на хардуера

На пръв поглед ходът на Dell е насочен към трансформиране на дейността на компанията и намаляване на зависимостта й от залязващия хардуерен бизнес. Половината приходи на гиганта идват от продажбата на компютри и мобилни устройства. Другата половина е свързана с предоставянето на софтуер и периферни аксесоари, както и различни видове IT услуги. Дейности като съхранението и управлението на данни носят едва 3% от общите приходи за фискалната 2014 г., или 1.7 млрд. долара.

Придобиването на EMC трябва да увеличи значително това перо, тъй като компанията е специализирана именно в тази дейност, носеща около 65% от постъпленията й за 2014 г. – 16.5 млрд. долара. Идеята на Майкъл Дел е да комбинира услугите и бизнеса на EMC, които да се предлагат на вече съществуващите клиенти на Dell и така да увеличат значително приходите й. По този начин доскорошният водещ производител на компютри ще се преквалифицира към друг  сегмент, който засега остава единствен незасегнат от мобилната революция. Останалите ползи ще бъдат постигнати чрез оптимизация на дейността на двете дружества.

Не само хардуерният бизнес на Dell ще бъде преструктуриран след придобиването. Всъщност перлата в короната на EMC е мажоритарният дял във VMware. Последната е лидер в предоставянето на технологии за виртуализация. Тя отчита силен ръст на приходите от близо 20%  до 6.03 млрд. долара през 2014 г. VMware има и силно присъствие в България, като тук се намира най-големият развоен център на дружеството в Европа с близо 500 души персонал. Амбициите са до няколко години той да бъде удвоен до 1000 служители. Компанията вече нае втора сграда, в която да разполага новите специалисти.

Чрез VMware Dell ще получи достъп до пазар, който отчита бурен растеж, висока добавена стойност и не е обвързан с производството и доставката на хардуер. Което съвпада със стратегията на IT гиганта да предлага повече технологични услуги, които постепенно да заемат по-голяма тежест в портфолиото му.

Подобна трансформация вече се осъществява в две от най-емблематичните „стари“ технологични корпорации в САЩ – IBM и Hewlett-Packard. Компаниите бяха лидери в производството на хардуер, но вече се ориентират все повече към предоставянето на софтуер и IT услуги. IBM се съсредоточи върху центровете за данни и облачните технологии, като продаде дейности като бизнеса с лаптопи и част от сървърите (купени от Lenovo). Hewlett-Packard раздели бизнеса си на две – едната част отговаря за традиционния сегмент от персонални компютри и хардуер, а втората – за IT услугите и облачните технологии.

Сложната сделка

Именно VMware е в центъра на сложната структура на придобиване. Според условията на сделката Dell ще плати 33.15 долара за акция на EMC. От тях 24.05 долара за акция ще бъдат платени в брой, а останалите – под формата на нови книжа, които ще са обвързани със стойността на акциите на VMware. EMC държи дял от 78% в компанията, която обаче е отделно публична и разполага с независимо ръководство и структура.

По този начин общата цена на придобиването става плаваща, защото една трета от сумата на сделката е под формата на нови акции, свързани със стойността на книжата на VMware. Така преди новината оценката за цялата транзакция беше около 67 млрд. долара, но след нея акциите на разработчика за виртуални технологии поевтиняха с 8.1%, което свали общата оценка до 63 млрд. долара.

Причините за подобно сложно обвързване са няколко. Първата е, че VMware запазва по този начин досегашната си структура, дори и след придобиването на EMC от Dell. Компанията остава публична и запазва относителна самостоятелност.

„VMware остава публично дружество и ще продължи да предоставя на клиентите си висококачествени услуги“, обявиха от българското звено на компанията. „Тази сделка се очаква да ускори растежа на VMware във всички бизнес направления на компанията“, допълниха от „VMware България“. От българския офис заявиха, че промяната няма да засегне работата и бъдещите планове на звеното в страната.

Втората причина зад сложната финансова маневра на Майкъл Дел се крие в стремежа му да угоди на инвеститорите от Уолстрийт. Преди две години заедно с инвестиционния фонд Silver Lake той изкупи обратно Dell и я свали от борсата в сделка за 25 млрд. долара. След нея Дел държи 70% в компанията, която създава на 19-годишна възраст, а Silver Lake – останалите 30%. В случая с EMC Дел предоставя плаващ елемент, който обвързва сделката с един от ценните активи на придобиваната компания, а именно VMware. Идеята е така да се повиши крайната цена, която е предложена на инвеститорите, от над 32 долара за акция. Това ниво не е достигано от EMC от дотком балона насам, коментира Джо Тучи, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от Financial Times.