Китай е на 25-о място в класация на ООН на най-иновативните икономики в света, доминирана обикновено от най-развитите страни, предаде ДПА, цитирана от БНТ.

Китай се е издигнал на по-високо стъпало в публикувания вчера Глобален иновационен индекс, включващ 128 страни, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. Това е знак за засиленото съсредоточаване на Пекин към изграждане на конкурентоспособна икономика, но и резултат от нови методи, използвани в проучването. Тези методи отчитат сфери, в които Китай е изключитеално развит като компании, съсредоточени върху изследователската и развойната дейност, подадените молби за патенти, износа на високи технологии и креативни продукти.

В класацията на Глобалния иновационен индекс България е 38-а, след Словакия и преди Полша, е посочено в сайта на самото проучване www.globalinnovationindex.org. На първо място е Швейцария, следвана от Швеция, Великобритания и Съединените щати.

Германия е 10-а в класацията. Миналата година България е била на 39-о място в класацията на Глобалния иновационен индекс.

Източник: projectmedia.bg