zx620y348_2630124

Асоциацията на европейския бизнес е предупредила руските власти, че най-големите компании от IT сектора може да напуснат страната заради ограниченията за закупуване на чуждестранен софтуер.

Само за 2014 г. имена като SAP, Oracle, IBM, Microsoft и Cisco са доставили на държавната администрация софтуер за поне 20 млрд. рубли.

Писмото на генералния директор на сдружението Франк Шауф до три министерства и един федерален регулатор е цитирано от московския в. „Комерсант“. В него се препоръчва отлагане до 1 юли 2016 г. на влизането в сила на ограничителния закон. Според него от 1 януари държавните органи в Русия трябва писмено да аргументират всеки случай на закупуване на чуждестранни програмни продукти.

Шауф смята, че този подход е дискриминация и ограничаване на свободната конкуренция. Има сигнали, че Москва ще предостави преференции на местните производители за достъп до обществени поръчки и дори ще задължи администрацията да сключва определена квота договори с тях. Ако тези пречки не бъдат отстранени, чуждестранните компании ще спрат инвестиционните си програми и вероятно ще напуснат руския пазар заради неясните правила на играта, се казвало още в текста.

Освен този закон се очаква до средата на ноември премиерът Дмитрий Медведев да подпише правителствено постановление, с което от Нова година се забранява на държавни и общински институции да купуват чужд софтуер „с цел защита на вътрешния пазар на Руската федерация, развитие на националната икономика и подкрепа на руските производители“.

От министерството на икономиката обясняват, че подобни забрани е целесъобразно при наличието на 3 условия: руската продукция да е на съответното технологично ниво, да има поне три руски производителя на подобни програми и да са способни те да удовлетворят напълно търсенето.

Шауф призовава за половин година да се изработят критерии за локализиране на чуждестранните IT компании в Русия, за да може да се използват продуктите им като руски. В същото време анализатори припомнят, че в IT сектора често е трудно да се локализира едно производство върху конкретна държавна територия. Ако програмите се създават в руска компания, това не означава, че реално контролът и приходите не отиват в задграничен възложител.

Плановете на Москва са до 2025 г. да се появят собствени мобилни и операционни системи, средства за управление на облачни услуги и бази данни, за което ще отговаря самостоятелна некомерсиална организация с евентуалното участие на производители от страните от БРИКС.